Abychom mohli dobře využívat přírodní procesy, je nutné znát základní principy.
Proces trávení stravy
Trávení potravy začíná už v ústech, kde se mechanicky rozmělňuje a mísí se slinami.
Potrava je tedy přetvořena na kapalinu, postupuje dále do trávícího traktu a nakonec do
vylučovacího. Pro snadné trávení a vylučování je tedy velmi důležité, aby strava
obsahovala co největší podíl vody. Trávení suché a na vodu chudé
stravy je pro organizmus
velmi obtížné, protože musí do takové stravy investovat vlastní zdroje vody. Všechny
procesy v těle jsou totiž založeny na procesu zvaný osmóza = vyrovnávání hustot. Je to
automatický proces, kdy se z tekutin které mají vyšší hustotu, dostávají částečky do míst
kde je hustota nižší. Probíhá přes propustné membrány tělesných tkání.
Potrava
přeměněná na kapalinu cestuje trávícím traktem, kde se z ní osmózou dostávají látky do
krve a následně lymfy. Lymfa je médiem pro přenos využitých a nevyužitých živin a dalších
látek po celém těle. Lymfa je tělesná tekutina, ve které "plavou" všechny buňky. Lymfa
zásobuje, ale i odvádí nepotřebné produkty metabolismu.
Potrava -> trávící trakt -> krev -> lymfa ->(výživa buněk) krev -> vylučování
Intoxikace
Je jednostranný proces, kdy se pomocí osmózy dostávají do organizmu škodliviny = toxiny.
Doslova znamená otrávení, ať už se jedná o dlouhodobé v malém měřítku (nevhodná a
denaturovaná strava) anebo jednorázové ve větším měřítku (znečištěný vzduch, voda,
kontaminovaná strava). Příčiny intoxikace jsou v tom, že se do organizmu dostávají látky,
které tělo není schopno vyloučit. Tyto látky se v těle hromadí a jsou příčinou všech
nemocí a problémů. Díky nevhodné stravě
(tepelně upravená, koncentrovaná a suchá strava)
je zapříčiněna soustavná intoxikace. Tato strava má za následek krev s vyšší hustotou než
lymfa, tak jen velmi zřídka dochází k opaku - detoxifikaci.
Detoxikace
Je očistný proces, kdy dochází k vylučování škodlivin z organizmu. Opak intoxikace.
Detoxifikace probíhá přes kůži, plíce a zejména přes trávící trakt.
Když se hustota krve sníží, tak se do ní z lymfy dostanou nepotřebné a jedovaté
látky. Ty jsou pak krví odváděny do trávícího respektive vylučovacího traktu. To se děje,
když tělu dáme volno - tělo zrovna netráví žádnou potravu anebo když jíme vhodnou stravu
(syrovou rostlinnou), která je bohatá na vodu, enzymy a další organické složky. Trávení
takové stravy nemá za následek zvýšení hustoty krve jako v případě nevhodné,
koncentrované a denaturované stravy (tepelně zpracované). Detoxifikace může být provázena
nepříjemnými pocity jako jsou rychlé změny nálad, chutí, bolestí hlavy a řadou dalších
tzv. detoxifikačních symptomů.
Detoxifikace nebývá příjemná z jednoho prostého důvodu - čas, kdy do těla proudí
nevhodná a nepřirozená strava, je delší než čas, když je tělo v klidu anebo zásobeno
vhodnou a přirozenou stravou. Tak se v těle za tuto dobu nahromadí velké množství
odpadních látek a toxinů. Tělo je velmi dokonalý systém, tak tyto odpadní látky (zbytky
nestrávené denaturované stravy, toxiny) na/ne/štěstí ukládá do míst, které nejsou
až tak důležitá k chodu celého organizmu (každému známé podbradky, pneumatiky na břiše).
Naštěstí pro prodloužení života a na neštěstí pro oddálení všech zdravotních problémů a
následného uvědomění.
Když se člověk odhodlá zbavit se všech tikajících bomb, bloků a budoucích nemocí ve formě
toxinů a zbytků nestrávené denaturované stravy, čeká ho těžká práce, která je ale nutná pro dosažení stavu bez nemocí a nedostatku energie. Na jedné straně je to nutná
úprava jídelníčku a na druhé vytrvalost, trpělivost a vůle vydržet.
Detoxifikaci můžeme velmi snadno regulovat a tak si zvolit tempo, které nám
vyhovuje.
Důležité je uvědomit si, že je lepší zvolit si raději pomalejší cestu, ale zato bez
excesů ala jo-jo efekt, kdy zrychlíme detox natolik, že pod "tíhou" nepříjemných prožitků
situaci nezvládneme a sklouzneme zpátky k nějakému nevhodnému jídlu. Není na místě trápit
se pro chvilkové zatmění. Myslet si, že jeden pokrm nevhodné stravy nás skolí, je také
nesmyslné, když si uvědomíme, že jsme se takovou stravou plnili desítky let. Takový exces
má zejména následek psychický. Nejlepší je vyhnout se "vnitřnímu" boji, zvolit si
optimální tempo a často si číst stránky nebo knihy věnující se této tématice.
Pro zpomalení detoxifikace bez intoxikace jedy nejlépe poslouží tučná jídla jako
olivy (černé,
syrové, nepasterované a nekonzervované), avokáda, ořechy a semena (nejlépe v kombinaci se zelenolistou zeleninou).
Detoxifikaci zrychlíme zejména omezení příjmu potravy.
Tělo nemusí trávit potravu, tak se může plně věnovat činnostem jako je oprava tkání a
vylučování toxinů a odpadů.
Na zrychlení detoxifikace má dále vliv pití čerstvě vylisovaných
ovocných a zeleninových šťáv, které jsou z větší části zbaveny vlákniny (k asimilaci
dochází velmi rychle a už v žaludku, stejně tak jako se asimiluje alkohol). Při požití
takových šťáv tělo nespotřebuje žádnou energii, tak ji může všechnu vložit do regenerace.
Efektivní detoxifikace závisí zvláště na stavu našeho tlustého střeva. Tlusté
střevo je čistička celého organizmu. Na něm závisí jak (rychle) se z těla dostává již
využitá potrava, mrtvé buňky a další nepotřebné látky. V případě konzumace tepelně
upravené stravy a zejména škrobů (pečivo, obiloviny,
luštěniny) anebo mléčných výrobků
(mléko, sýry, další mlékárenské výrobky) dochází k nezvratným problémům. Jelikož je tato
strava chudá na kvalitní (teplem nedegradovanou) vlákninu, dochází k ucpávání střeva.
Všechen odpad v něm zůstává velmi dlouho a to má za následek množení nežádoucích bakterií
a parazitů a také autointoxikaci. Tak dochází ke zhoršování podmínek pro naší potřebnou
mikroflóru, která je nenahraditelná a má mnoho funkcí. Díky autointoxikaci se do krevního
a dále lymfatického oběhu vrací toxiny, které už byly určeny k vyloučení. A to jen z
jednoho prostého důvodu - lidé nejsou schopni uvědomit si, jak střevo funguje a jaký má
význam. Proto je důležité věnovat se tomuto tématu více.
Když jsme se tedy rozhodli pro stravu, která je přirozená a snadno
stravitelná, udělali jsme první krok k dosažení našich cílů. Avšak po několik roků
jsme se plnili stravou nevhodnou. Následky takové stravy v sobě "nosí" dokonce i
dlouholetí vitariáni. Je tedy nutné zbavit se těchto následků navždy a co nejrychleji.
Nejrychlejší cesta je absolvovat střevní výplachy =
colonwash = hydrocolonterapii.
Dalším velmi efektivním nástrojem pro očistu střev je provádění nálevů = klystýrů.
Výše zmíněné metody vyčistí tlusté střevo a uleví mu. Umožní, aby se vrátilo do
přirozeného stavu a tak začalo opět správně pracovat. Střevo ovlivňuje chod celého těla,
jsou v něm všechna nervová zakončení, takže úleva nenastává jen ve střevě.
Dr. Norman Walker
obě metody úspěšně používal k záchraně lidí, kteří byli označení konvenční medicínou jako
odepsaní. Vše popisuje ve své knize "Tlusté střevo bez
zácpy" - knihu si můžete stáhnout ve formátu pdf.
Dokonce i po několika letech na čistě vitariánské stravě a po absolvování serií střevních
výplachů zůstává na střevních stěnách povlak, který brání správné funkci střeva - ucpává
stěny. Tento plastický povlak je následkem dlouholeté konzumace denaturované a
nestravitelné potravy. Jeho vypuzení by nemělo být opomíjeno. Pro tento účel je na místě
několikadenní půst s častými klystýry, střevnímy výplachy. Efektivní a rychlé je také
použití během půstů nějakého přípravku na bázi psylia (Lepicol, ...) nebo nějaké speciální bylinkové očistné kůry (Ejuva, ...).
Detoxifikace probíhá od několika měsíců až po několik roků. David Wolfe, současný přední
promotér vitariánství, píše ve svých knihách, že rok na tepelně upravené (toxické)
stravě se očišťuje měsíc 100% syrovou rostlinnou stravou. Z uvedených informací je snad
každému jasné, že s jedy "uvnitř" nemůžeme dosáhnout zářícího zdraví a stavu čisté mysli.